Dakbedekkingen

Wat zijn dakbedekkingen?

Dakbedekkingen zijn materialen die worden gebruikt om een dak te beschermen tegen weersinvloeden en om de dakconstructie waterdicht te maken. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de specifieke eisen van een gebouw en het budget. Hier zijn enkele van de meest populaire dakbedekkingen:

 • Golfplaten vezelcementplaten: Deze platen zijn gemaakt van cement vezels, en zijn een betaalbare optie voor daken die niet vaak bewandeld worden.
 • Bitumen: Dit is een soort rubberachtige substantie die wordt aangebracht op een dak, meestal in de vorm van rollen. Bitumen is een goedkope en gemakkelijk te installeren optie, maar heeft een beperkte levensduur.
 • EPDM: Dit is een synthetisch rubber dat wordt aangebracht als rollen of platen. EPDM is een zeer duurzame en flexibele optie, maar is ook een van de duurdere dakbedekkingen.
 • Metaal: Dit kan worden gemaakt van verschillende materialen zoals aluminium, staal, of koper. Metaal dakbedekking is duurzaam en heeft een lange levensduur, maar is ook een van de duurdere opties.
 • Rieten daken: Rieten daken zijn gemaakt van riet of stro, en zijn een traditionele optie voor daken. Rieten daken zijn duurzaam, maar hebben wel onderhoud nodig.

Het is belangrijk om te weten dat de dakbedekking moet aansluiten bij de specifieke eisen van een gebouw en het budget, daarom is het aan te raden om een professional te raadplegen voor advies en hulp bij de keuze voor een geschikte dakbedekking.

Plat dak

Een plat dak is een type dak waarbij de dakhelling zeer weinig is of zelfs vlak is. In tegenstelling tot een schuin dak, waarbij het dak een stijgingspercentage heeft van bijvoorbeeld 30 graden of meer, heeft een plat dak een stijgingspercentage van minder dan 15 graden. Platte daken zijn vaak te vinden in moderne gebouwen, zoals kantoorgebouwen, appartementsgebouwen, winkelcentra, enz.

Een plat dak heeft enkele specifieke eigenschappen zoals:

 • Waterafvoer: Omdat het dak vlak is, is het belangrijk om goede afwateringssystemen te hebben, zoals afvoerpijpen en afvoerkanalen, om regenwater af te voeren.
 • Isolatie: Platte daken hebben vaak een grotere oppervlakte dan schuine daken, dus het is belangrijk om een goede isolatie te hebben om warmteverlies te voorkomen.
 • Belasting: Platte daken moeten speciaal zijn ontworpen om de belasting van de elementen te weerstaan, zoals regen, sneeuw, wind en zon.
 • Onderhoud: Omdat platte daken geen afvoer hebben voor regenwater, heeft het wel wat meer onderhoud nodig om te voorkomen dat er water gaten of lekkages ontstaan.

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die gebruikt kunnen worden voor platte daken, zoals bitumen, EPDM, composiet, metalen dakbedekking, enz. Elk van deze dakbedekkingen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om een professioneel te raadplegen voor advies en hulp bij de keuze voor een geschikte dakbedekking voor een plat dak.

Punt dak

Een puntdak is een type dak waarbij de dakhelling aan twee zijden naar een punt loopt. Het puntdak wordt gekenmerkt door twee evenwijdige hellingen die elkaar ontmoeten in de top, vorming van een punt. Dit type dak biedt veel ruimte voor zolder of bergruimte en is vaak geschikt voor woningen met een traditionele architectuur.

Een puntdak heeft enkele specifieke eigenschappen zoals:

 • Belasting: puntdaken zijn vaak beter bestand tegen wind en neerslag dan platte daken, aangezien de hellingen het water afvoeren.
 • Ventilatie: Het puntdak heeft vaak een grotere ventilatie dan platte daken, omdat de hellingen toelaten dat warme lucht ontsnapt en verse lucht naar binnen kan.
 • Isolatie: Puntdaken kunnen soms moeilijker te isoleren zijn dan platte daken, omdat de hellingen en hoeken meer ruimte innemen en omdat de ventilatie niet altijd even efficiënt is
 • Onderhoud: Puntdaken kunnen meer onderhoud nodig hebben dan platte daken, omdat de hellingen en hoeken meer ruimte innemen en omdat de ventilatie niet altijd even efficiënt is.

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die gebruikt kunnen worden voor puntdaken, zoals dakpannen, leisteen, shingles, metalen dakbedekking enz. Elk van deze dakbedekkingen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om een professioneel te raadplegen voor advies en hulp bij de keuze voor een geschikte dakbedekking voor een puntdak.

Dakbedekking kopen?

Bij Houthandel van Deuveren Dedemsvaart hebben we diverse dakbedekkingen. Voor uw platte dak, puntdak of lessenaars dak. Kom langs of bestel online!

© 2017 - 2024 Houthandel van Deuveren Dedemsvaart | sitemap | rss

Tweede Pinksterdag 20 mei zijn wij: Gesloten