Kenmerken van hout

Kenmerken van hout

Goede eigenschappen van hout:

- Stevig
- Geluidswerend
- Elastisch
- Gemakkelijk te verwerken
- Natuurlijk karakter

Mindere eigenschappen van hout:

- zwellen
- krimpen
- scheurvorming
- hars
- merg
- noesten en vlammen
- ruwe plekken en randen
- zoutvorming
- mini boorgaten
- schimmels en blauwe plekken
- verkleuring
- spinthout en gom

Zwellen, krimpen en scheurvorming

De luchtvochtigheid is van invloed op het volume van het hout. Daardoor zwelt en krimpt het hout. Dit noemen we werking van het hout.

Hars

Het eerste jaar na de afwerking van het product kan er hars uit hout komen. Aan de oppervlakte van het hout wordt hars snel bros. Het valt daardoor spontaan van het hout of kan met een schaaf verwijderd worden.

Noesten en vlammen

Deze zijn karakteristiek voor hout en geven ieder stuk hout een andere uitstraling.

Ruwe plekken en randen

Door de specifieke structuur van hout kunnen er altijd ruwe plekken of randen blijven, zelfs na zorgvuldig schaven of frezen.

Zoutvorming

Bij geïmpregneerd hout kan het lijken of er zoutvorming aan de buitenzijde van het hout optreed. Het gaat dan om hars dat door het impregneren een geel/groene kleur krijgt. Deze vlekken verdwijnen vanzelf naarmate de tijd vordert. 

Mini boorgaten (pinholes)

Deze zijn veroorzaakt door kleine hout etende insecten. Voor het verwerken van de boomstam tot eindproduct zijn deze insecten gedood. Dit heeft niets te maken met houtworm of andere insecten.

Schimmels en blauwe plekken

Keteldruk geïmpregneerd hout word door het proces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw en schimmelaantasting ontstaan. Deze verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand worden weggeveegd. De schimmels zijn niet van invloed op de kwaliteit en de sterkte van het hout.

Spint en gom

Hardhout bevat gom. Dit is een bruine substantie die door regen en warmte uit het hout vrijkomt. Het kan omliggende delen verkleuren. Spinthout komt voor in vele soorten hout. Spinthout is het zachtere hout wat tussen de bast en het kernhout van een boom zit. Nadeel van spinthout is dat het minder duurzaam is, zachter is en minder lang meegaat. 

Verwerking van hout

Zorg altijd dat de specifieke houtsoort op de correcte manier word verwerkt. Gebeurd dit niet kan dit vervelende gevolgen hebben in het eindresultaat. 

Opslag van hout

Na het afhalen van hout of laten leveren van hout word er in vele gevallen niet meteen begonnen met het verwerken hiervan. Het is van extreem belang dat hout goed word opgeslagen. Helaas gebeurd dit vaak niet goed en ontstaat schimmelvorming, kromming en scheurvorming. Van belang is dat hout wat voor buitentoepassing geschikt is buiten word opgeslagen. De meeste mensen kiezen ervoor om dit onder een dekkleed/zeil/bouwzeil te doen. Ons advies: doe dit niet!!! Het hout kan op deze manier niet ventileren. Dit hout dient droog en geventileerd te worden opgeslagen. Niet in de brandende zon en niet in de stromende regen. Leg het horizontaal neer en op voldoende latten of balkjes. Hout op een vlakke platte vloer neerleggen is niet geschikt! Ventilatie aan de onderzijde is van belang aangezien kans op schimmelvorming en kromming hierbij te groot is. 

Hout voor binnen dient binnen te worden opgeslagen in een open ruimte. Droog en geventileerd. Te warme kamers of ruimtes word afgeraden door ons. 

 

Houthandel van Deuveren Dedemsvaart

© 2017 - 2024 Houthandel van Deuveren Dedemsvaart | sitemap | rss