Douglas hout

Wat is douglas hout?

Douglas hout is een soort hout afkomstig van de Douglas den (Pseudotsuga menziesii), een boom die groeit in Noord-Amerika en Europa. Douglas hout heeft een heldere rode tot bruine kleur en een fijne structuur met een goede stijfheid en sterkte. Het heeft een hoog gehalte aan natuurlijke hars, waardoor het natuurlijk rot- en insectenwerend is. Dit maakt het een uitstekende keuze voor buitenprojecten zoals schuttingen, afscheidingen, pergola's, speeltoestellen, tuinhuisjes en andere structuren die blootstaan aan weersinvloeden. Douglas hout is ook geschikt voor binnenprojecten zoals parket, lambrisering, meubels, en binnendeuren. Het is een hardhoutsoort en is duurzamer dan vurenhout of grenen, en het is ook een goede keuze voor constructies in de bouw.

Is douglas hout duurzaam?

Douglas hout wordt beschouwd als een duurzame houtsoort. De duurzaamheid van hout wordt vaak bepaald door de houtklasse die het hout is toegekend, gebaseerd op hoe snel het hout rot of vervormt. Douglas hout valt in houtklasse 3 of 4, wat betekent dat het een middellange tot lange duurzaamheid heeft.

Het hout is natuurlijk rot- en insectenwerend dankzij het hoge gehalte aan natuurlijke hars. Dit maakt het geschikt voor buitenprojecten zoals schuttingen, afscheidingen, pergola's, speeltoestellen, tuinhuisjes en andere structuren die blootstaan aan weersinvloeden. Binnenprojecten zoals parket, lambrisering, meubels, en binnendeuren zijn ook geschikt.

Houd er wel rekening mee dat Douglas hout, net als elk ander hout, kan worden aangetast door schimmels, houtwormen of termieten als het niet goed is beschermd of geïnstalleerd. Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om het hout te beschermen tegen deze factoren, zoals het gebruik van een goede impregneer of verf en het nemen van voorzorgsmaatregelen om vocht weg te houden.

Waar word douglas hout voor gebruikt?

Douglas hout wordt vaak gebruikt voor een breed scala van bouw- en houtbewerking projecten. Hieronder staan enkele van de meest populaire toepassingen voor Douglas hout:

 1. Schuttingen: Douglas hout is een populaire keuze voor het maken van schuttingen vanwege zijn natuurlijke rot- en insectenwerende eigenschappen en esthetische uitstraling.

 2. Afscheidingen: Douglas hout wordt vaak gebruikt voor het maken van afscheidingen, zoals haagpanelen of omheiningen, vanwege zijn sterkte en duurzaamheid.

 3. Tuinhuisjes: Douglas hout is een goede keuze voor het maken van tuinhuisjes, tuinhuisjes, prieeltjes of pergola's, vanwege zijn sterkte en duurzaamheid en de natuurlijke bescherming tegen weersinvloeden.

 4. Terrasdecking: Douglas hout is een populaire keuze voor het maken van terrasdecking vanwege zijn duurzaamheid en esthetische uitstraling.

 5. Meubelen: Douglas hout wordt vaak gebruikt voor het maken van meubelen, zoals tuinmeubelen, tafels, stoelen en banken.

 6. Binnenprojecten: Douglas hout is geschikt voor binnenprojecten zoals parket, lambrisering, meubels, en binnendeuren.

 7. Bouw: Douglas hout wordt vaak gebruikt voor constructies in de bouw, zoals dakspanten, balken en gevelbekleding.

 8. Timmerwerk: Douglas hout wordt vaak gebruikt voor timmerwerk zoals ramen, deuren, kozijnen, trappen, dakkapellen en andere elementen van houten bouw.

Is douglas goed te bewerken?

Douglas hout is goed te bewerken, alhoewel de precieze eigenschappen van het hout kunnen variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden van de boom. In het algemeen heeft Douglas hout een redelijke stijfheid en sterkte, maar het is niet zo hard als sommige andere hardhoutsoorten zoals eiken of larikshout. Het is redelijk eenvoudig te zagen, te boren en te schroeven, en het is gemakkelijk te verven, lakken of beitsen. Douglas hout heeft een hoog gehalte aan natuurlijke hars, waardoor het een beetje plakkerig kan zijn tijdens het bewerken, maar dit is gemakkelijk op te lossen door het hout af en toe af te vegen met een vochtige doek of het gebruik van een houtreiniger.

Als u ervaring heeft met het werken met hout, dan zou u geen problemen moeten hebben met het bewerken van Douglas hout. Het is wel belangrijk om te weten dat Douglas hout wel een beetje krimpt en zet na het zagen, boren of schroeven, dus het is belangrijk om dit in acht te nemen bij het ontwerpen van uw project en bij het installeren ervan.

Voor en nadelen van douglashout

Voordelen:

 • Natuurlijk rot- en insectenwerend: Douglas hout heeft een hoog gehalte aan natuurlijke hars, waardoor het natuurlijk rot- en insectenwerend is. Dit maakt het geschikt voor buitenprojecten zoals schuttingen, afscheidingen, pergola's, speeltoestellen, tuinhuisjes en andere structuren die blootstaan aan weersinvloeden.
 • Duurzaam: Douglas hout valt in houtklasse 3 of 4, wat betekent dat het een middellange tot lange duurzaamheid heeft.
 • Goed te bewerken: Douglas hout is redelijk eenvoudig te zagen, te boren en te schroeven, en het is gemakkelijk te verven, lakken of beitsen.
 • Esthetisch aantrekkelijk: Douglas hout heeft een heldere rode tot bruine kleur en een fijne structuur, wat het esthetisch aantrekkelijk maakt voor veel projecten.
 • Brede toepassingsmogelijkheden: Douglas hout wordt vaak gebruikt voor een breed scala van bouw- en houtbewerking projecten, zoals schuttingen, afscheidingen, tuinhuisjes, terrasdecking, meubelen, binnenprojecten, bouw en timmerwerk.

Nadelen:

 • Krimpt en zet: Douglas hout kan een beetje krimpen en zetten na het zagen, boren of schroeven, dus het is belangrijk om dit in acht te nemen bij het ontwerpen van uw project en bij het installeren ervan.
 • Plakkerig: Douglas hout heeft een hoog gehalte aan natuurlijke hars, waardoor het plakkerig kan zijn tijdens het bewerken, maar dit is gemakkelijk op te lossen door het hout af en toe af te vegen met een vochtige doek of het gebruik van een houtreiniger.

Douglas hout kopen?

Douglas hout koopt u bij Houthandel van Deuveren Dedemsvaart. Grote voorraden in planken, regelwerk, balkhout, palen. Fijn gezaagd en geschaafd.
Kom bij ons langs of bestel online en laat het bij u thuis bezorgen!

© 2017 - 2024 Houthandel van Deuveren Dedemsvaart | sitemap | rss