Beukenhout

Wat is beukenhout?

Beuken hout is hout afkomstig van de beukenboom (Fagus sylvatica). De boom groeit in Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Beukenhout is een hardhout en wordt vaak beschouwd als een van de sterkste en stijfste houtsoorten. Het is licht van kleur, vaak met een roze of gele ondertoon, en heeft een fijne en regelmatige tekening. Beukenhout is duurzaam, stabiel en goed te bewerken, daarom wordt het vaak gebruikt voor meubels, vloeren, tafels, deuren, ramen en andere bouwelementen. Het wordt ook vaak gebruikt voor industriële toepassingen zoals papier, karton en houtproducten.

Toepassingen van beukenhout

Beukenhout wordt vaak gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder:

 1. Meubels: Beukenhout is een populaire keuze voor meubels vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en mooie uiterlijk.

 2. Vloeren: Beukenhout is een populaire keuze voor houten vloeren vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en mooie uiterlijk.

 3. Deuren en ramen: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor deuren en ramen vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en goede isolatie-eigenschappen.

 4. Houten constructies: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor houten constructies, zoals daken, vloeren, wanden en balken, vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen rot.

 5. Industriële toepassingen: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor industriële toepassingen, zoals papier, karton en houtproducten.

 6. Ambachtelijke objecten: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor ambachtelijke objecten, zoals speelgoed, gereedschap en kunstwerken.

 7. Parket: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor parket, vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en mooie uiterlijk.

 8. Houten scheepsbouw: Beukenhout wordt vaak gebruikt voor houten scheepsbouw, vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen rot.

Voor en nadelen van beukenhout

Voordelen van beukenhout zijn:

 1. Sterkte en duurzaamheid: Beukenhout is een van de sterkste en stijfste houtsoorten, en is daarom geschikt voor zware belastingen.

 2. Goede isolatie-eigenschappen: Beukenhout heeft goede isolatie-eigenschappen, waardoor het geschikt is voor deuren, ramen en andere bouwelementen.

 3. Mooie uiterlijk: Beukenhout heeft een licht van kleur, vaak met een roze of gele ondertoon, en heeft een fijne en regelmatige tekening.

 4. Goed te bewerken: Beukenhout is gemakkelijk te bewerken, snijdt, schilderen, lijmen, etc.

 5. Duurzaam: Beukenhout is een van de meest duurzame houtsoorten, met een hoge weerstand tegen rot en schimmel.

Nadelen van beukenhout zijn:

 1. Prijs: Beukenhout is vaak duurder dan andere houtsoorten.

 2. Gevoeligheid voor verkleuring: Beukenhout is gevoelig voor verkleuring als het wordt blootgesteld aan UV-licht of bepaalde chemicaliën.

 3. Beperkt beschikbaarheid: Beukenhout is beperkt beschikbaar in sommige gebieden, waardoor de prijs kan variëren.

 4. Verkleuring: Beukenhout kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan water of vocht.

 5. Gevoeligheid voor kromtrekken: Beukenhout is gevoelig voor kromtrekken als het niet voldoende geventileerd is.

Beuken hout kopen?

Dat kan bij Houthandel van Deuveren Dedemsvaart. Check onze website voor het actuele aanbod.

© 2017 - 2024 Houthandel van Deuveren Dedemsvaart | sitemap | rss

Koningsdag 27 april zijn wij: Gesloten // Hemelvaartsdag 9 mei zijn wij: Gesloten // Tweede Pinksterdag 20 mei zijn wij: Gesloten